Ziarul ECO: Bijuteriile „hand-made” – o afacere „făcută cu mâna”

Totul a început ca un hobby, însă, treptat, s-a descoperit că se pot câştiga şi băni din aceste activităţi. Inga Zaiaţ confecţionează manual bijuterii – lucruri destul de originale. După doi ani în care a acumulat experienţă şi a reuşit să fidelizeze un anumit cerc de clienţi, Inga a decis să-şi înregistreze afacerea cu marca „Ginga – mărgele hand-made”.

Afacere spontană

Totul a început foarte spontan. Cu doi ani în urmă, Inga Zaiaţ a găsit nişte biser prin casă şi a încercat să facă o brăţară. După ce prietenele ei au văzut brăţara, au rugat-o să le facă şi lor bijuterii de acest gen. Pe parcurs, confecţionând tot mai multe accesorii, a început să le vândă. Respectiv, a început să calculeze veniturile, cheltuielile, şi să achiziţioneze materialul necesar pentru confecţionarea bijuteriilor.

„Iniţial bijuteriile le dăruiam, apoi am început să le vând şi astfel au apărut şi primii clienţi, care veneau cu modelele lor şi solicitau să le confecţionez bijuterii hand-made. Peste câteva luni, acestei afaceri s-a alăturat şi sora mea mai mare – Dina, şi deja împreună confecţionăm bijuterii. Cred că am moştenit darul de lucru manual de la mama, care împletea multe fulare, căciuliţe etc. Am început şi eu să cochetez cu cârligul, pentru a croşeta. Iniţial mă plictiseam şi mă enervam, lăsam totul baltă. Apoi a început să-mi placă şi să inventez ceva nou”, povesteşte antreprenoarea.

Inventarierea

„Cu regret, în Republica Moldova lipseşte materia primă pentru crearea bijuteriilor. Se găsesc mai des biser sau nişte biluţe. Aproape toate cele necesare le importăm de peste hotare, prin intermediul magazinelor on-line, ce propun o varietate mare de produse. Materia primă o achiziţionez din România, Ucraina, Portugalia”, explică Inga.

Materia primă nu doar o procură, dar mai utilizează şi unele accesorii proprii mai vechi, gen: nasturi, mărgele, stofă, lână etc.

Bijuteriile sunt confecţionate manual din pietre semipreţioase, mărgeluşe nisip (biser), stofă, lână, sticlă, lemn, diverse biluţe, croşetă şi multe altele. De asemenea, surorile mai confecţionează bijuterii din Fimo, care este un material moale, gen plastilină, se modelează uşor, iar la o anumită temperatură acest material se întăreşte. Astfel, pot fi obţinute  formele dorite.

Inga spune că o bijuterie o confecţionează în medie în doua-trei ore, în funcţie de complexitate(...)

„Practic, mai mult confecţionăm bijuterii la comandă pentru ca să fim sigure că tot ce producem va fi vândut. Majoritatea femeilor în Moldova nu apreciază bijuteriile confecţionate manual. Clientul când vede bijuteriile hand-made, nu înţelege de ce sunt mai costisitoare, nu apreciază munca depusă. Apoi, se duce la magazin sau la piaţă si procură o bijuterie mai ieftină. Însă, trebuie de specificat că bijuteriile pe care le facem noi sunt unicate, iar femeile nu vor mai întâlni pe stradă o altă persoană cu colier sau cercei identici”, specifică proprietara afacerii(...)

Surorile Zaiaţ confecţionează cercei, mărgele, inele, coliere, broşe, seturi din coliere şi cercei. Pe parcurs vor face şi centuri din biser şi mărgele, precum şi aplicaţii pe haine. Lunar sunt confecţionate în medie 150 de unităţi, indiferent de perioada anului. Din acest număr, rămân 2-3 unităţi nevândute, pe care le dăruiesc celor apropiaţi sau le păstrează pentru ele(...)

Majoritatea bijuteriilor sunt confecţionate pentru femei, dar şi pentru copii.

Cel mai scump accesoriu a fost un colier confecţionat din Fetru (lână naturală comprimată), care este un material mai costisitor şi se prelucrează mai greu9...)

Inspiraţie şi tendinţe

„Inspiraţia îmi vine spontan. După cumpărături mă întorc acasă, înşir mărgeluţele şi toate materialele cumpărate, după aceia încerc să combin ceea ce de obicei pare a fi extravagant. De asemenea, clientele îmi mai sugerează câteva idei. Ţinem cont de tendinţele în acest domeniu, în ceea ce priveşte formele, materia primă, culoarea, sezonul.

În perioada estivală utilizăm mai mult culorile aprinse, gen oranj, roz, galben şi materiale mai fine, transparente şi formele lejere – mai multe floricele, fluturaşi etc. În sezonul rece am utilizat mult movul, că este în trend, auriul, negru şi materiale mai complicate – lână, croşetă”, povesteşte antreprenoarea.  

Ea spune că veniturile din afacere nu-i permit, deocamdată, să-şi procure o casă, o maşină sau să închirieze un boutiq într-un centru comercial mare, dar îi asigură veniturile necesare pentru activitate, dar şi pentru cheltuielile proprii.

Probleme şi stereotipuri

Inga Zaiaţ spune că se confruntă des cu stereotipuri. „Multă lume se miră că nu lucrez în altă parte, ci mă întreţin doar din confecţionarea bijuteriilor, neînţelegând ce profesie este aceasta „creator de bijuterii”. Lipsa materialelor este o problemă în Moldova. Oricum, această afacere este rentabilă, în cazul în care cunoşti piaţa şi ai deja clienţi permanenţi. Dacă începi de la „zero”, ai de pierdut doi-trei ani pentru a te poziţiona pe piaţă. Acum avem deja o bază şi ne trebuie doar să ne promovăm brandul. Peste câţiva ani, foarte multe persoane o să practice această activitate”, crede Inga.