TIMPUL: Handmade te face unică

În anul 2011, trendul handmade este la mare căutare, iar asta pentru că poate oferi accesorii pe gustul oricui. Bijuteriile manufacturale conferă o notă de originalitate unei ţinute, sunt diferite şi oferă garanţia că nu veţi mai întâlni pe cineva care să aibă o pereche de cercei, o brăţară, o broşă, un portofel sau o gentuţă identică. În afară de aceasta, conceptul handmade este soluţia optimă a unei activităţi relaxante şi plăcute în care te poţi exprima în voie şi… câştiga bani.Un hobby profitabil
Una dintre tinerele pasionate de acest domeniu este şi Inga. Ea a început să confecţioneze manual diferite accesorii din pură curiozitate, urmând ca apoi să transforme acest hobby într-o afacere profitabilă. Primele bijuterii pe care le-a confecţionat creatoarea au fost chiar pentru ea, după care au urmat altele, destinate unui public mai larg - prietenilor, colegilor. Până la urmă, a ajuns să realizeze comenzi serioase. „Pentru început mi-am confecţionat mie câte ceva, apoi a plăcut şi altora şi am început să execut lucrări la comandă. Experimentez tot ceea ce înseamnă handmade - bijuterii, genţi, portmonee, bentiţe pentru păr şi accesorii pentru mirese”, povesteşte Inga. Ea mai spune că a încercat să facă de toate, pentru a vedea la ce se pricepe mai bine, constatând ulterior că nu se poate limita doar la o serie de produse. Produsele le vinde mai mult prin internet şi la expoziţii. A participat la 40 de expoziţii, care acum se organizează mult mai frecvent decât acum câţiva ani. Comenzile exclusive costă cam 700-800 de lei. „E cam echivalentul unei munci prestate la stat sau la particular, însă fără şefi şi ore de program”, spune Inga. 
Handmade vs Swarovski
Actualmente creatoarea are câteva comenzi şi, concomitent, pregăteşte o colecţie de accesorii retro pentru mirese. „Acum mă axez doar pe comenzi concrete, realizez accesorii pentru mirese. Sunt dintr-o categorie aparte. Atunci când confecţionez un colier prefer să fie o comandă concretă, deoarece uneori mă inspiră mult şi persoana care urmează să poarte ceea ce fac eu”, menţionează creatoarea de handmade. Inga promite că fiecare piesă va fi unică, iar bijuteriile vor fi prelucrate cu dantelă de culoarea pudrei şi a perlei, ceea ce va conferi o notă de originalitate întregii colecţii. Meşteriţa crede că aceste bijuterii vor putea substitui cu brio frumuseţea şi valoarea bijuteriilor preţioase. „De regulă, miresele noastre preferă bijuterii Swarovski şi bijuterii din metale preţioase, eu însă le propun bijuterii din materiale obişnuite.

Eu nu pun preţ pe materia primă, ci pe idee, pe munca în sine şi unicitate. O floare simplă la gât pe bentiţă poate spune mai mult despre personalitatea miresei decât un colier de argint cu pietricele. Eu cred că bijuteriile handmade sunt o alternativă celor scumpe, o dovadă că şi ceva făcut de mână, din materiale simple însă cu multă iscusinţă, poate arăta la fel de preţios ca obiectele scumpe”, consideră Inga. 

„Până mai deunăzi fetele noastre purtau handmade de import, dar astăzi s-au schimbat predilecţiile şi au trecut la podoabe autohtone similare. Am convins multe femei să lase aurul pentru vârsta de 80 de ani şi să poarte accesorii colorate. Chiar şi designerii renumiţi au renunţat la bijuteriile tradiţionale şi au pus pe podium accesorii textile handmade. Am acum o comandă pentru o bijuterie de la o cântăreaţă renumită din România şi va trebui să fac rost de furnitură de peste mări şi ţări, ca să semene cu originalul”, povesteşte creatoarea. Când începe să creeze ceva, ţine mai întâi cont de tendinţele de pe piaţa accesoriilor, studiază cu atenţie ce poartă la noi fetele. 
Materie primă de peste mări şi ţări 
O problemă serioasă a devenit achiziţionarea materiei prime. Materialele cu care lucrează Inga sunt stofe, panglici, furnitură metalică mărgeluţe, cristale, lut polimeric şi altele, toate acestea fiind procurate din magazinele propriu-zise ori cele on-line. Dar din motiv că multe dintre acestea nu se pot găsi în RM, le cumpără din România, Ucraina şi chiar SUA. Inga spune că ea şi colegii săi ar dori să creeze o asociaţie a lor ca să se poată mai lesne promova, să aibă un cuvânt de spus atunci când se ciocnesc cu diferite obstacole în activitatea lor. „La noi, cu părere de rău, e foarte multă birocraţie, iar taxele la materia primă sunt uneori atât de mari, încât suntem nevoiţi să stabilim şi noi nişte preţuri exagerate la produsul finit, iar asta scade din numărul clienţilor”, menţionează Inga. 
Un sfat pentru începători
„Începătorii trebuie să ştie că cel mai important lucru este talentul, ca să nu copieze pe cineva, ci să-şi etaleze viziunea proprie. Dacă nu ai această viziune - nu ai sorţi de izbândă, pentru că entuziasmul poate să dispară după câteva săptămâni sau luni. Sunt mulţi care încearcă, dar mai apoi abandonează”, constată Inga. Referindu-se la perspectiva îndeletnicirii sale, ea declară următoarele: „Eu fac ceva atunci când am inspiraţie, când am idei noi, ci nu pentru că trebuie. Dacă aş avea o firmă, presupun că aş face artă cu gândul la facturi, plăţi şi chirie. Eu vreau, însă, ca arta să rămână artă şi nu comerţ”. 

Adevăruri despre frumos
Suntem în perioada lui „no gold”, după cum spun şi tendinţele, iar eforturile depuse de unii designeri de a propune bijuterii handmade sunt din ce în ce mai simţite. O agrafă cu pietre sau ştrasuri, un accesoriu şic pentru păr, o bentiţă, nişte cercei sau mărgele, toate fac parte din marca trendy a acestui sezon, doar dacă sunt foarte colorate, masive şi, evident, confecţionate manual.
Nata Albot, Viorica Nagacevschi, Natalia Barbu, Irina Bivol şi Nelly Ciobanu sunt câteva dintre personalităţile care îşi îmbogăţesc ţinutele cu accesorii handmade.Interpreta Nelly Ciobanu a purtat o ţinută cu aplicaţii handmade chiar la Eurovision, în 2009. Ea spune că aceste bijuterii butafore îţi pot îmbogăţi ţinuta dacă sunt alese şi combinate cu gust. „Am o sumedenie de bijuterii de acest fel, însă pe multe dintre ele mi le-a rupt… fetiţa mea”.

 

Cunoscutul notar Viorica Nagacevschi a optat pentru bijuteriile textile tocmai din motiv că sunt foarte ingenioase şi de unicat. „Îmi plac pentru că nu sunt făcute de vreo maşină fără suflet şi nici nu se repetă. Iar caseta mea cu bijuterii, în mod obligatoriu, este completată cu multe accesorii de acest fel”, a remarcat ea. Irina Bivol poartă handmade pentru că îi place să fie originală şi „altfel”, dând un strop de culoare ţinutei prin accesoriile pe care le poartă. „Îmi plac accentele, fiindcă îmi creează dispoziţie, iar pentru un interpret aceste detalii contează mult”, consideră interpreta.
Nadia Tătaru

timpul.md


Timpul : Lucrări inedite confecţionate de mînă – la Shopping MallDova

"Originalitate şi exclusivitate” reprezintă motto-ul Shopping MallDova, în special, în această săptămînă. Dacă doriţi să admiraţi sau pur şi simplu să procuraţi un obiect unic în felul său, care se va evidenţia pe fonul obiectelor „de fabrică”, vă îndemnăm să mergeţi la Shopping MallDova. Pînă în data de 28 iunie, la mall va fi deschisă o expoziţie de lucruri confecţionate de mînă de către meşteri de la „Uniunea Meşterilor Populari din Moldova”, „Centrul Tinerilor Naturalişti din Moldova”, precum şi meşteri care lucrează în mod independent.

Meşterii au venit la expoziţie cu bijuterii confecţionate din diverse materiale şi culori, felicitări, obiecte din ceramică, lozie şi din alte materiale vegetale. De asemenea, sunt prezentate şi diverse elemente de vestimentaţie brodate (ii, baticuri, prosoape etc), jucării de teatru, genţi din piele, precum şi compoziţii floristice.<Inga Zaiaţ, autorul accesoriilor prezentate: „...iniţial, materialele din care le confecţionam erau tot ce găseam prin casă, inclusiv nasturi sau biluţe de-a bunicii şi de-a mamei”. Astăzi designerul de bijuterii le confecţionează din materiale importate, iar pentru ţinute de mireasă şi ţinute de seară - şi din cristale Swarovski.Meşterii de la „Uniunea Meşterilor Populari din Moldova” aduc în prim plan ţinutele populare brodate, care transmit diverse mesaje ce ţin de motivele noastre folclorice, altfel spus, sub acelaşi acoperiş avem posibilitatea să admirăm întregul nostru folclor. Pe lîngă ţinute, sunt prezentate şi obiecte de ceramică, lozie, lut etc. Mai mult chiarvizitatorii centrului comercial au avut ocazia să participe la procesul de confecţionare a oalelor de lut, deoarece în mall a fost instalată roata olarului. Sesiuni de master-class sunt organizate şi pentru amatorii de bijuterii şi felicitari handmade.


TIMPUL: O colecţie inedită de bijuterii textile

„Librăria9” din Chişinău găzduieşte expoziţia de creaţii unicat handmade a tinerei artiste Inga Zaiaţ. Colecţia cuprinde circa 100 de bijuterii textile, cercei, coliere, brăţări, broşe, poşete şi torbe, realizate din dantelă, organza, lut polimeric, pietre semipreţioase, pietricele neprelucrate, ca onix şi cele de cristal roz. 
Ineditul colecţiei îl reprezintă atât tehnicile de expresie utilizate, modul de prelucrare a materialelor, cât şi felul în care sunt combinate piesele, astfel demonstrând cum o bucată de stofă sau una de piatră pot deveni bijuterii rafinate. Ele sunt destinate diferitelor categorii de consumatoare - de la fetiţe şi domnişoare, până la femei şi doamne pretenţioase, persoane publice şi vedete de televiziune. Nuanţele prezintă o perfecţiune pentru femeile moderne şi pline de energie.

Colecţia cuprinde un asortiment bogat de piese destinate ţinutelor de zi, dar şi celor de seară, rochii de bal şi de mireasă. Intensitatea şi varietatea culorilor fac ca această colecţie să fie o adevărată expresie a profunzimii simţurilor şi creativităţii autorului. Deşi artista a participat anterior la diferite târguri, aceasta este prima sa expoziţie personală. Inga Zaiaţ a absolvit Psihologia, dar este pasionată de artă şi, din 2005, s-a apucat să creeze. Actualmente, artista deţine un cerc generos de clienţi fideli, iar recent i-a fost propusă colaborarea cu un designer din România.
Inga Zaiaţ susţine ca această colecţie este destinată primăverii, gândită special pentru acest sezon. „Colecţia mea este una colorată, anume pentru a scăpa de sumbrul şi griul ce predomină în Chişinău. Sunt în aşteptarea primăverii şi de aceea am folosit o gamă de culori vesele şi optimiste, cu elemente vegetale, de flori şi plante – ceea ce reprezintă expresia feminităţii”. În viziunea ei, noţiunea de artă nu se regăseşte într-un concept anume. „Arta este tot ce ne înconjoară, este tot ceea ce nu plictiseşte şi nu se transpune în rutină”, a menţionat Zaiaţ.Una dintre vizitatoare, Carolina Rauţchi, crede că această colecţie este foarte originală şi ingenioasă, mai ales prin dexteritatea şi meticulozitatea cu care autoarea a pictat suprafeţele mici de lut polimeric. „Este o colecţie pentru cel mai obişnuit client, dar şi pentru cel mai capricios. Pot să aleg lucruri atât pentru mine, cât şi pentru mama mea…”.Vizitatorii pot admira expoziţia până vineri, 11 februarie.

Timpul.md