Facutdemana.com: Inga Zaiat - accesorii handmade, sau cum e sa fii artist handmade in RM

- Ce ne poţi spune despre tine pentru ca cititorii să-şi poată crea o impresie cel puţin apropiată de realitate? Unde locuieşti şi care este principala activitate care îţi umple timpul?

Am început acum 5-6 ani să practic crearea bijuteriilor. Chiar dacă am facultate în alt domeniu, oricum dintotdeauna mi-am dorit să fac design, mai întâi vestimentar, după care cel ce ţine de accesorii.
Totul a pornit spontan, de la sine, nu era o idee fixă, o afacere planificată, nu aveam ţeluri prestabilite. Căpătând experienţă, însă, am înţeles că este o îndeletnicire fără de care nu pot exista. O activitate creativă care mă reprezintă întrutotul.
Am îndrăznit să visez la crearea unei mici afaceri, dar realitatea a fost alta. În Moldova, pe lângă bătaia de cap pe care o ai cu deschiderea sau legalizarea afacerii (care, credeţi-mă, este mai dificilă decât oriunde), nu există o piaţă de handmade, nu mai zic de materia prima – care pur şi simplu lipseşte la noi. Cu toate astea, mi-am propus să promovez un produs inedit, unic, personalizat  – bijuteriile handmade.

 

- Am citit într-un articol de “surorile Zaiaţ“. Tu eşti una dintre ele, cine întregeşte echipa?

Iniţial, am început eu cu acest hobby. Inventam noi tehnici, experimentam… toţi erau destul de critici. Chiar şi sora mea, care la început era destul de sceptică. Cu timpul însă, am reuşit s-o implic în crearea micilor accesorii, ba chiar mai mult, venea cu propriile idei geniale.
Dina, sora mea, fiind jurnalistă la TV, avea mai puţin timp pentru creaţie. Eu însă, am renunţat la job-ul oficial pe care îl aveam şi m-am dedicat artei. Mulţi învârteau cu degetul la tâmplă şi îmi ziceau că am înnebunit… dar eram sigură că voi reuşi.
În plus, nu o făceam şi nu o fac, de altfel, pentru un oarecare venit – mentalitatea de moldovan încă nu permite recunoaşterea handmade-ului ca pe o artă valoroasă. (Deşi, în ultima perioadă, se simte o evoluţie semnificativă în acest sens).

 

- Confecţionezi atât cercei, broşe, coliere, cât şi diverse accesorii speciale pentru mirese. Cu ce ai început şi care este direcţia în care intenţionezi să continui?

Colecţia pentru mirese a apărut în momentul pregătirilor mele pentru nuntă. Mi-am cusut rochiţa de mireasă singură şi a trebuit să creez şi bijuterii la ea. A fost simplu, ştiam ce vreau. La fel ca şi întreaga colecţie – simplitate, eleganţă, stil şi romantism, desigur.
Bijuteriile au fost apreciate, în primul rând pentru că nu mai făcuse nimeni la noi o colecţie de bijuci handmade dedicate mireselor. Într-al doilea rând, orice mireasă în această zi vrea să fie deosebită. Iar colecţia a fost un punct de plecare pentru crearea bijucelor după rochiile mireselor, care voiau altceva decât metalele cu pseudo cristale Swarowski, atât de răspândite în vitrinele noastre.

 

- Te confrunţi cu dificultăţi legate de aprovizionarea cu materii prime şi materiale? De unde le procuri, în principal?

Cum am mai zis, principala dificultate constă în materia primă, care la noi nu există. Suntem nevoite să facem comenzi de peste hotare, iar livrarea acestora este usturătoare.
Ne-am dori foarte mult ca comercianţii autohtoni să aducă furnitura şi în Chişinău. Totusi, ne mulţumim de ce avem, ultimii ani au fost marcaţi de creşterea considerabilă a numărului de fete care practica handmade-ul, şi au început a apărea magazine specializate dedicate hobby-urilor, unde se mai poate găsi câte ceva.

Citeste continuarea...