To copy, or not to copy....

Zilele trecut am dat peste o mesterita care avea un album intreg cu lucrari handmade(cercei din argila polimerica), preluate de la alti creatori. Unele poze era crop-ate, ca sa nu sa se vada numele, altele plasate fara rusine tot cu nume... Nu ma refer la mesterita propriu-zisa, ci la sutele de fete care incep a crea la "comanda" folosindu-se de munca altcuiva. 

 

Ei selecteaza intr-un album poze cu lucrari care, considera ei, ca le-ar putea realiza. Insa, eu cred ca, in poze trebuie sa exista doar lucrarile deja create.

 

Imaginati-va ca cineva da comanda din acel album un accesoriu. Iar mesterita neavind experienta, nu-i iese exact ca in poza-model. In asta consta handmade-ul - munca - realizarea accesoriuluiui e doar jumatate de drum. Mai este si fotografierea(de calitate), prelucrarea ei,promovarea... e drum lung pina isi gaseste cumparatorul. Si nu inteleg de ce dupa atita munca, ani de zile investiti in studierea diferitor tehinic, cineva trebuie sa se foloseasca de munca ta, si lucrarile tale. P.s. cred ca e o rusine cind mesterul se considera mester, dar in realitate nici macar nu-si poate crea propriile modele...

La inceput si eu m-am inspirat din lucrarii idolilor mei. Diferenta este ca ma inspiram pentru a incerca acea tehnica, adaugindu-i ceva de a-l meu. Ca pe parcurs, sa-mi creez propriul stil. 

 

Din lipsa de bani pentru materiale sau din prezenta cucoanei Lene, in Chisinau exista mult incepatori care procedeaza astfel. Stiu cu siguranta ca muritorii de rind interesati in arta handmade, stiu sa faca deosebire intre un mester cu experienta si un pseudoartist.

 

Aici poate fi vazut acel album iar aici au pornit discutiile vis-a-vis de aceasta problema.

 

 

Write a comment

Comments: 0